Bilimsel araştırmalar sonucu, zekanın genetik olarak X kromozomuyla aktarıldığını öğrendiğimizden beri kız çocuklarının genetik zekalarının yarısını anneden yarısını babadan, erkek çocuklarının ise genetik zekalarının tamamını anneden aldığını biliyorduk. Daha doğrusu, öyle sanıyorduk. Yapılan daha kapsamlı yeni araştırmalara göre, edinilen bilginin eksik olduğunu öğrendik. En son veriler bize hem kız hem erkek çocuklarının aslında zekayı sadece anneden aldığını gösteriyor. Annede bulunan çift X kromozu, babanın tek X kromozumunu saf dışı bırakıyormuş. Yani genetik üstünlükle anneler, zekanın geçişini babalara kaptırmıyor diyebiliriz ?
Peki babaların çocuklarının zekası üzerinde hiç mi etkisi yok? Elbette var. Çevresel faktörler de -özellikle en yakın çevre olan aile bireyleri- çocukların zekası üzerinde önemli role sahip. Ancak, burada da başı çeken yine anneler oluyor. Araştırmalar anne-çocuk iletişiminin, çevresel faktör olarak da zeka üzerinde büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Babalarımız, canlarımız, zeka olmasa da genetik olarak boy, fiziksel görünümün bir kısmı ve limbik sistem işlevleri (cinsellik, hafıza, saldırganlık eğilimi, dikkat, motor beceriler…gibi) ise size ait. Sanırım bu durum, benim teknik işlerde neden bu kadar becerikli olduğumu da açıklıyor ?