Burcu ÖZBEK | Uzman Sosyolog | 2020 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)Bu yıl Koronovirüs nedeniyle günlük hayatımızın her alanında ve her sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de değişiklikler yaşandı. Uzaktan eğitim ile tanışan milyonlarca öğrenci, hem eğitim hem de sokağa çıkma yasağı ile birlikte günlük hayatlarında farklılıkları deneyimlediler. Bu farklılıklar, bu yıl yapılacak YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) ve LGS (Liseye Geçiş Sınavı) öğrencilerini daha çok etkiledi. Sınav grubu öğrencileri, okul ve kursların kapatılması sonucunda sınavlarına, imkanları dahilinde evden hazırlanmak zorunda kaldılar. Zaten disiplinli ve azimli olanlar, bu değişim sürecinden kısmen daha az etkilenirken, büyük bir çoğunluk ister istemez bir gevşeme durumu yaşadı.

Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili yaptığı ilk açıklamada, 20-21 Haziran‘da yapılması planlanan YKS tarihinin 25-26 Temmuz tarihine ertelediğini duyurdu. Öğrenciler, planlarını yeniden düzenleyip kendilerini hem mental hem hazırlanma süreci olarak bu tarihe adapte ettiler. Dün ise, bakanlık tarafından yapılan yeni açıklama ile YKS tarihinin 27-28 Haziran‘a çekilmesine karar verildiği duyuruldu.  Bu geri çekme kararına ek olarak, bu seneye mahsus olmak üzere, 180 olan baraj puanının 170‘e çekildiği ve sınavın 30 dakika uzatıldığı açıklandı. Bu duruma sosyal medyada sınava girecek yaklaşık 2,5 milyon öğrenciden tepki yağdı. Birçok öğrenci kendi tabirleriyle “dengelerinin” bozulduğundan şikayet ederken, bazı öğrenciler ise çalışma planlarını “Temmuz” olarak açıklanan tarihe göre yaptıklarını söyleyerek, konularının yetişmeyeceğinden yakındılar.

[goruntuluyatayreklam]

Türkiye, her sektörüyle hala gelişmekte olan bir ülke. Bizim öğrencilik zamanlarımızda da -özellikle sınava ilişkin konularda- sürekli bir şeyler değişirdi. Üstelik bu salgın dönemi ekstrem bir durum. Bu nesil en şanssız diyebiliriz. Eğitim şekilleri, sınav tarihleri, günlük yaşamları değişti. Ancak, tarihin bir ileri bir geri alınmasının öğrenciler üzerinde ekstra olumsuz etki yaratacağı kaçınılmazdı. Verilen ek süre ise, ne yazık ki zamanını iyi kullanabilen bir öğrenciye rakipleri karşısında dezavantaj sağlayacak; bunun haricinde, çalışamamış ve motivasyonu düşük bir öğrenciye etki etmeyecektir. Yine de tarih değişikliği kararı alanların, yaşanacak sıkıntıları en aza indirmek için verdikleri küçük bir hediye olarak düşünülebilinir.

Buradan gençlere sesleniyorum; olan oldu. Hepinizin bu değişim süreçlerinden etkilendiğinizi, birçoğunuzun motivasyonunun kırıldığını biliyorum. Şimdi sınava kadar yapacağınız en iyi şey zamanı iyi değerlendirmek. Moralinizi yüksek tutmaya çalışın ve sınava girecek olan herkesin eşit şartlarda olduğunu, tüm bu değişimleri herkesin yaşadığını unutmayın.  Zaten senenin başından beri sınava odaklı olarak planlı ve disiplinli çalışmış bir öğrenciyi, 1 aylık bir değişim -üstelik zaten Haziran’da olacaktı- etkilemeyecektir. Bu tarz sınavlarda, sadece bilgi ve pratik yetmez; moral ve motivasyon da kazanmak için büyük bir etkendir. Hepinize başarılar diliyorum.

 

Burcu ÖZBEK

Bu metinden alıntı yapmak için alıntı yapılan metne aşağıdaki ibare eklenmelidir: "2020 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS)" başlıklı metnin tüm hakları yazarı Uzm. Sosyolog Burcu ÖZBEK e aittir ve metin, yazarı tarafından https://burcuozbek.com adresinde yayınlanmıştır.Bu ibare eklenmek şartıyla, metinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir. Ancak Uzm. Sosyolog Burcu ÖZBEK in izni olmaksızın metnin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.